Program


Közösségi képélmény
2

Közösségi képélmény

Egy közös dramatikus kísérletre/játékra/csoportos együttlétre invitáljuk a múzeum látogatóit. A játék célja, hogy ne csak szemléljük a műveket, hanem közösen jelenítsük meg őket, így alakítva rajtuk és magunkon egyaránt.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2016. december 3. szombat, 17:00

A résztvevők rendezői és eszközei is a játéknak: együtt találjuk ki, hogy mit jelent számunkra egy adott mű, hogyan lehet megjeleníteni egy képet mozdulatokkal, gesztusokkal, emberi interakcióval. Kipróbáljuk, hogyan nézhetne ki másképpen egy alkotás, milyen lehet a képben lenni, a kép részévé válni, és milyen történetet tudunk mindeközben mögé képzelni?

Ennek járunk közösen utána.*
 
A két műalkotás, amely kiindulópontként szolgál, a Vadnyugat. Az avantgárd Wrocław története c. időszaki kiállításban látható: 
 
1. Zbigniew Dlubak, Andrzej Lachowicz, Natalia LL: Relop - Optical Instruments Set
2. Krzysztof Zarebski: Autohemo
 
A gyakorlat, amelyre hívunk titeket, morenói alapokon nyugszik. Jacob Levy Moreno** (1889–1974) orvos, pszichiáter, iskolateremtő, a szociometria és a pszichodráma módszer megalkotója.
 
Ez a csoportélmény lehetőséget nyújt számunkra, hogy intenzív és személyes kapcsolatot alakítsunk ki vizsgálatunk tárgyával, akár a Ludwig Múzeumban egy kortárs műalkotással.
 
A játékok során spontán, könnyed helyzeteken keresztül kerülünk kapcsolatba kreativitásunkkal, az alkotásokból nyerhető inspirációval. Hol az alkotó nézőpontját próbálgatjuk, hol képelemek megtestesítőjeként vagyunk jelen – mindeközben átéljük alkotó és alkotás szoros összefonódását. Megtapasztaljuk, hogyan lehet egyszerre szemmel tartani a teljes kompozíciót, de az apró részleteknél is elidőzni. Az általunk használt módszer nem pszichodráma, mivel nem az önismereten van a hangsúly, hanem a közös élményen. Nem is műelemzés, mert a nézőkben keltett érzésekkel foglalkozunk.
Ajánlott öltözet: amiben mozogni lehet és kényelmes.
 
A programot Wolf Eszter képzőművész és Balázs Ambrus pszichológus, pszichodráma-vezető tartják.
 
*Alapelvek:
 
– A játékban csak „itt és most” létezik. Nincs nem megfelelő részvétel, jelenlét, gondolat, érzés. Még a passzív részvétel is részvétel. Mindenki ott és akkor, szabadon dönti el, hogy mennyire lesz részese a közös játéknak.
 
– Spontaneitás. Fejezzük ki szavakkal, gesztusokkal, hogy számunkra mit jelent ez az „itt és most”. Ez sem elvárás, csak a szabadság játéka.
 
– A résztvevőkkel együtt hozzuk helyzetbe a helyszínt, a témát.
 
– A végeredmény nem közös nevező és megértés lesz, hanem közös élmény.
 
**Moreno alkotta meg a kreativitás és a spontaneitás filozófiájának előremutató és izgalmas valóságmodelljét. Mint minden jó modell, ez sem áll meg az elmélet szintjén, gyakorlati kísérletezésre inspirál. Bár önismereti céllal fejlesztette ki a technikát, mi további lehetőségeket is látunk benne. Észrevettük, hogy a kijelölt tér (színpad), az „itt és most” (hic et nunc), valamint a személyes perspektíva segítségével, ha csoportban dolgozunk, dolgok esszenciális intenzitásával, az információt rejtő térrel kerülhetünk kapcsolatba.
 
Időtartam: 2,5 óra
 
Csoportlétszám: legfeljebb 15 fő
 
A résztvevőknek a program logójával ellátott pólót adunk ajándékba.
Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!